Bun venit copilărie

Creştem şi ne maturizăm din ce în ce mai repede...uităm să ne trăim copilăria. Ne dorim „să fim mari”, să putem să facem unele lucruri care nu ni se permit atunci când suntem consideraţi a fi „copii”. Dar vin momente când ne dorim să ne întoarcem la copilărie, să fim alături de părinţi, fraţi şi surori, alături de bunici şi, mai ales, să avem timp doar pentru noi. Acest mic blog vine în ajutorul tuturor celor care sunt deja copii dar şi al celor care vor să fie din nou copii. Aici, vom învăţa cum să desenăm sau să pictăm, cum să modelăm în lut sau să coasem modele populare româneşti; vom citi snoave, poveşti sau pozne, toate realizate de artişti sau meşteri populari români. Alături vom avea un întreg colectiv al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, colectiv ce doreşte să ajute copiii dar şi adulţii să descopere sau să redescopere tradiţiile şi meşteşugurile româneşti.

vineri, 21 februarie 2014

Atelier de teatru de umbre...ce şi cum s-a întâmplat...şi mai ales, de ce!


Mulţi dintre cei care au auzit că am organizat un teatru de umbre, ne-au întrebat de ce.
De ce am ales să folosim ca script o poveste scrisă de un coleg de-al nostru, o poveste legată de moară. Păi...în primul rând, ne dorim ca cei care se înscriu la aceste ateliere să înveţe măcar puţin, despre patrimoniul muzeului. Să lege prietenii, să devină mai activi, mai comunicativi, să scape de trac (mai sunt şi astfel de domnişori şi domnişoare, deşi nu credeţi) şi să îşi dorească să viziteze muzeul mai des, mai ales dacă află povestea unui monument de aici. Noi zicem că, ceea ce ne-am propus, nu este un lucru rău, dimpotrivă. 

Despre ce a fost povestea?

Moara de vânt Sarichioi, judeţul Tulcea

Moara, din prima jumătate a secolului al XIX-lea, aparţine tipului mediu de mori, cu plan patrulater, cu două încăperi suprapuse, jos se află casa morii, depozitul pentru saci, obloane, unelte etc., iar la etajul cu „balcon” se află mecanismul morii: cele două perechi de pietre prevăzute cu două coşuri în care se turnau cerealele, o pereche de pietre era folosită la măcinatul porumbului, iar cealaltă pentru măcinat grâul. Ele puteau lucra concomitent şi alternativ după intensitatea vântului şi după nevoi. Sacii cu grăunţe sau făină se manevrau cu scripetele fixat la uşa „balconului”.

Construcţia se ridică pe fundament din piatră pe care se aşeză „sania” care permite rotirea morii în vederea captării energie eoliene, întregul angrenaj se sprijină pe axul central vertical din lemn masiv de stejar care este puternic fixat în pământ; scheletul morii e realizat tot din lemn. Mecanismul morii se pune în mişcare prin cele şase aripi, care învârtesc axul central, roata dinţată şi apoi pietrele. Cele şase aripi au treimea de la vârfuri cu obloane mobile ,păstrate în depozit la vreme de repaus, se montează în funcţie de forţa vântului. Un singur om roteşte întreaga construcţie, aducând planul aripelor perpendicular pe direcţia vântului dominant, cu ajutorul unei pârghii de lemn şi a lanţului legat la capătul proţapului exterior.