Bun venit copilărie

Creştem şi ne maturizăm din ce în ce mai repede...uităm să ne trăim copilăria. Ne dorim „să fim mari”, să putem să facem unele lucruri care nu ni se permit atunci când suntem consideraţi a fi „copii”. Dar vin momente când ne dorim să ne întoarcem la copilărie, să fim alături de părinţi, fraţi şi surori, alături de bunici şi, mai ales, să avem timp doar pentru noi. Acest mic blog vine în ajutorul tuturor celor care sunt deja copii dar şi al celor care vor să fie din nou copii. Aici, vom învăţa cum să desenăm sau să pictăm, cum să modelăm în lut sau să coasem modele populare româneşti; vom citi snoave, poveşti sau pozne, toate realizate de artişti sau meşteri populari români. Alături vom avea un întreg colectiv al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, colectiv ce doreşte să ajute copiii dar şi adulţii să descopere sau să redescopere tradiţiile şi meşteşugurile româneşti.

marți, 11 decembrie 2012

Florile Dalbe - Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou


Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada
15-16 decembrie 2012, Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă – Florile Dalbe.

Într-o atmosferă de basm, uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, de jocurile cu măşti şi căluşeri şi teatru popular.
Vinul şi cozonacii, covrigii şi colacii, vor completa atmosfera plină de bucurie specifică Sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.

Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea şi ineditul fac din acest program un veritabil eveniment cultural la care participă un număr impresionant de vizitatori, din ţară sau străinătate.
Colindele, „Capra”, „Vasilca”, „Moşoaiele”, „Pluguşorul”, „Căluşerii”, „Ursul”, „Steaua”, vă aşteaptă în aceste două zile la Muzeul Satului.
Aromele cozonacilor, covrigii cu sare sau susan, plăcinte cu dovleac sau mere, cârnaţii afumaţi sau brânza de oaie în cetină de brad sunt o provocare şi, sperăm, o invitaţie la această sărbătoare.

Deschiderea va avea loc sâmbătă, 15 decembrie, ora 11.00, cu vernisajul expoziţiilor de fotografie Portret de adolescent şi Marea hoinăreală.


E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei.

Veniţi la Muzeu şi redescoperiţi datinile strămoşeşti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu