Bun venit copilărie

Creştem şi ne maturizăm din ce în ce mai repede...uităm să ne trăim copilăria. Ne dorim „să fim mari”, să putem să facem unele lucruri care nu ni se permit atunci când suntem consideraţi a fi „copii”. Dar vin momente când ne dorim să ne întoarcem la copilărie, să fim alături de părinţi, fraţi şi surori, alături de bunici şi, mai ales, să avem timp doar pentru noi. Acest mic blog vine în ajutorul tuturor celor care sunt deja copii dar şi al celor care vor să fie din nou copii. Aici, vom învăţa cum să desenăm sau să pictăm, cum să modelăm în lut sau să coasem modele populare româneşti; vom citi snoave, poveşti sau pozne, toate realizate de artişti sau meşteri populari români. Alături vom avea un întreg colectiv al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, colectiv ce doreşte să ajute copiii dar şi adulţii să descopere sau să redescopere tradiţiile şi meşteşugurile româneşti.

marți, 28 octombrie 2014

SĂPTĂMÂNA FĂRĂ CALCULATOR 3 – 9 noiembrie 2014SĂPTĂMÂNA FĂRĂ CALCULATOR
3 – 9 noiembrie 2014

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 3 - 9 noiembrie 2014, programul educativ „Săptămâna fără calculator”.

Proiectul face parte din programul „Vacanţă la Muzeul Satului” şi este dedicat tinerei generaţii – preşcolari şi şcolari care îşi doresc să înveţe din tainele meşteşugurilor populare (pe prispa bunicii de la muzeu). Acest proiect se desfăşoară în săptămâna de vacanţă intersemestrială a elevilor claselor  I – IV, cu scopul de a valorifica timpul liber, în cel mai plăcut mod. Scopul final este implicarea participanţilor în activităţi care să le pună în valoare creativitatea şi să le dezvolte manualitatea în forme reconfortante din punct de vedere fizic şi psihic, pe principii care ulterior pot folosi în diverse domenii ocupaţionale.

Oferim în acest fel o alternativă faţă de concentrarea exclusivă faţă de calculator (totodată, distragerea atenţiei acestora din faţa calculatorului pentru 2 ore) într-o societate dependentă excesiv de acest mijloc de comunicare. Programul oferă posibilitatea diversificării preocupărilor, exersarea odihnei active în cadrul educaţiei nonformale (îmbunătăţirii exerciţiului de atenţie la şcoală) şi o implicare efectivă în relaţiile interumane, prin socializarea în cadrul activităţilor propuse de muzeu.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” desfăşoară programe pentru copii şi tineri, oferind alternative de petrecere a timpului liber, organizând ateliere interactive, vizite de descoperire şi cunoaştere a patrimoniului etnologic. Prin paleta de programe oferită publicului larg, se doreşte educarea şi formarea prin şi pentru cultură, respectarea valorilor tradiţionale, descoperirea şi redescoperirea patrimoniului (tangibil şi intangibil).

Doritorii se pot înscrie la următoarele ateliere de creaţie: ouă încondeiate, măşti populare româneşti într-un dialog interesant cu măştile populare de teatru japonez, împletituri textile, podoabe populare, icoane pe sticlă, noduri, dansuri populare, atelierul de „cozonaci şi colăcei…să învăţăm de mititei” în limita a 15 locuri de atelier.

Orarul desfăşurării atelierelor este cuprins între orele 10.00-11.30 şi 12.00-13.30, zilnic, de luni până vineri. Muzeul asigură următoarele materiale şi uneltele necesare atelierelor de creaţie: condeie pentru încondeierea ouălor, sticlă de 0,5 mm pentru icoane, sfoară, lemn, carton şi materiale textile.
Preţul pentru participarea la fiecare atelier este 15 lei/persoană (include materiale şi uneltele necesare atelierelor de creaţie).


Conf. univ.dr. Paula Popoiu
Manager

Informaţii suplimentare precum şi înscrieri se fac la telefon:
021. 317. 91. 03 int. 191 şi la

Mulţumim partenerilor, sponsorilor şi partenerilor media:
BRD Groupe Societe Generale
Dacia Plant, Egmont

Agerpres, Jurnalul Naţional, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Şapte Seri, Bucharest Herald, Online Gallery, Calendar Evenimente, Onlinegallery, The Epoch Times, Autentici.ro, Copilul.ro, Cursuri pentru copii.ro, TV City, Bucharestkult.Blogspot.ro.

Şcoala Japoneză Sakura, Asociaţia Bio România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România, AMALR.SĂPTĂMÂNA FĂRĂ CALCULATOR

3 - 9 noiembrie 201410.00 – 11.30
12.00 – 13.30
1.LUNI
3 NOIEMBRIE
DANSURI POPULARE
 Coordonator – Alin Suceveanu
         (Sala de sticlă)
 Responsabil – Nicoleta Chiru

 ICOANE PE STICLĂ
 Coordonatori: Oana şi Irina Răitaru
 Responsabil – Livia Răitaru 
MĂŞTI POPULARE ROMÂNEŞTI
Coordonator – Oana Răitaru  
Responsabil – Livia Răitaru 

MĂŞTI POPULARE JAPONEZE
Coordonator – Scoala Japoneza Sakura

PODOABE POPULARE
Coordonator – Alina Anghel  
Responsabil – Claudia Stoian


2.MARŢI
4 NOIEMBRIE
ÎMPLETITURI DIN SFOARĂ
Coordonator – Alin Suceveanu 
Responsabil – Mariana Soare

 MĂŞTI POPULARE
Coordonator – Oana Răitaru  
Responsabil – Livia Răitaru  
PODOABE POPULARE
Coordonator – Alina Anghel  
Responsabil – Claudia Stoian

ÎNCONDEIAT OUĂ
Coordonator – Valeria Fercal
Responsabil – Nicoleta Chiru
3.


MIERCURI
5 NOIEMBRIE
ÎNCONDEIAT OUĂ
Coordonator – Valeria Fercal
Responsabil – Nicoleta Chiru

 ICOANE PE STICLĂ
 Coordonatori: Oana şi Irina Răitaru Responsabil – Livia Răitaru 
 DANSURI POPULARE
Coordonator – Alin Suceveanu
            (Sala de sticlă)
Responsabil – Andreea Majuru  

MĂŞTI POPULARE
Coordonator – Oana Răitaru 
Responsabil – Livia Răitaru 
4.


JOI
6 NOIEMBRIE

ÎNCONDEIAT OUĂ
Coordonator – Valeria Fercal
Responsabil – Andreea Majuru

 ICOANE PE STICLĂ
 Coordonatori: Oana şi Irina Răitaru Responsabil – Livia Răitaru 
ÎMPLETITURI DIN SFOARĂ
Coordonator – Alin Suceveanu 
Responsabil – Mariana Soare

ICOANE PE STICLĂ
 Coordonatori: Oana şi Irina Răitaru Responsabil – Livia Răitaru 
5.


VINERI
7 NOIEMBRIE

 DANSURI POPULARE
Coordonator – Alin Suceveanu
            (Sala de sticlă)
Responsabil – Claudia Stoian

 PODOABE POPULARE
Coordonator – Alina Anghel  
  Responsabil – Claudia Stoian


6.

SÂMBĂTĂ,
8 NOIEMBRIE

COZONACI ŞI COLĂCEI
Coordonator – Alina Anghel
Responsabil – Irina Răitaru  


7.


DUMINICĂ,
9 NOIEMNBRIE
COZONACI ŞI COLĂCEI
Coordonator – Alina Anghel
Responsabil – Irina Răitaru Meşteşuguri 

Icoana pe sticlă

Icoana a reprezentat dintotdeauna o parte componentă a sufletului ţăranului  român. Toate activităţile pe care el le desfăşoară trebuie să se afle sub semnul binecuvântării dumnezeieşti. Icoana este nelipsită din casa tradiţională, fiind folosită ca obiect de cult dar şi cu scop decorativ cum este cazul icoanelor pictate pe sticlă din Transilvania. Alături de icoanele pe lemn şi pe sticlă întâlnim mai nou icoane realizate pe alte suporturi (os, piele, ou, piatră).

Încondeierea ouălor

„Oul este maica formelor, a tuturor formelor” - spunea Brâncuşi. Încondeierea ouălor este un meşteşug de mare sensibilitate şi rafinament. Tradiţia încondeierii este ridicată la nivel de artă, fapt ce poate fi observat în mai toate regiunile ţării, dar în special în Bucovina şi în Vrancea unde se păstrează motivele decorative din simbolistica românească precum spicul, frunza şi crucea.

Măştile populare

Pentru a se apăra de inexplicabil, de plăsmuirile temerilor sale, omul a luptat prin mijloace materiale şi spirituale pe care le-a socotit mai eficace şi ca rezultat a inventat un instrument magic, menit să– l protejeze - masca. Folosită ca element de recuzită atât în obiceiurile calendaristice cât şi în cele din ciclul vieţii, masca a devenit astăzi un interesant  obiect de decor în ambientul modern.


Podoabe populare

 Podoabele  populare sunt obiecte nelipsite din ansamblul costumului popular românesc care impresionează prin simplitatea tehnicii de obţinere dar şi prin rafinamentul ornamenticii. Zgărdane, lătiţare, în colţuri sau compacte, barşoane, salbe realizate din mărgele simple, sunt câteva din podoabele populare realizate de femeile satelor.

Îndeletniciri 

Dansuri populare

Manifestare artistică a colectivităţii bazată pe tradiţie, dansul popular s-a dezvoltat fără încetare, s-a îmbogăţit prin contribuţia dansatorilor pasionaţi, care au transpus pe plan coregrafic, într-o maniera foarte expresivă, sentimentele şi aspiraţiile acestei colectivităţi. Dansul folcloric dezvăluie într-o manieră sinceră şi directă aspiraţiile şi sentimentele oamenilor, el este strâns legat de viata şi istoria popoarelor, fiind însoţitor fidel al omului atât în momentele sale de bucurie cât şi în cele de mâhnire, el exprimă în acelaşi timp caracterul, temperamentul, forţa, agerimea, înţelepciunea şi umorul poporului. Deşi dansul popular românesc se manifesta într-o mare varietate de aspecte regionale, el prezintă totuşi caractere comune esenţiale care unesc toate formele de expresie coregrafica ale poporului român într-un stil naţional specific.

Gastronomie – colăcei şi covrigei

În gândirea tradiţionalã, pâinea şi colacul simbolizează bucurie, rodnicie, belşug, fertilitate, puritate.
Prin realizarea acestor ateliere de bucătărie tradiţională românească, dorim să introducem copiii în fascinanta lume românească de la sate şi nu numai, să îi ajutăm să intre în contact cu tradiţiile, obiceiurile şi cutumele tradiţionale.
Să descopere cum, doar din câteva ingrediente, se obţine un aluat ce poate apoi căpăta multe forme, în special forme de colaci împletiţi pentru perioada Sărbătorilor de iarnă şi a Crăciunului.
Atelierele sunt incluse în programul de Pedagogie Muzeală “Săptămâna fără calculator”, desfăşurat în perioada 3 – 9 noiembrie 2014, ca rezultat al solicitărilor venite din partea copiilor şi a părinţilor pentru organizarea lor.


Atelier de măşti japoneze

Una dintre cele mai renumite forme de entertainment japonez este probabil teatrul.  Japonia deţine o multitudine de forme de teatru, de la cele tradiţionale până la cele moderne, influenţate de Vest. Măştile sunt din lemn, vopsite, şi reprezintă zei, demoni, spirite, sfinţi bătrâni, femei sau bărbaţi. Actorul principal schimbă de obicei o dată masca în timpul spectacolului, a doua mască dând în vileag caracterul real al rolului. Actorul principal alege masca pe care o vrea, alegerea măştii determinând în schimb costumul pe care îl va purta. În cadrul acestui atelier copii vor învăţa să-şi confecţioneze propria masca de teatru japonez.