Bun venit copilărie

Creştem şi ne maturizăm din ce în ce mai repede...uităm să ne trăim copilăria. Ne dorim „să fim mari”, să putem să facem unele lucruri care nu ni se permit atunci când suntem consideraţi a fi „copii”. Dar vin momente când ne dorim să ne întoarcem la copilărie, să fim alături de părinţi, fraţi şi surori, alături de bunici şi, mai ales, să avem timp doar pentru noi. Acest mic blog vine în ajutorul tuturor celor care sunt deja copii dar şi al celor care vor să fie din nou copii. Aici, vom învăţa cum să desenăm sau să pictăm, cum să modelăm în lut sau să coasem modele populare româneşti; vom citi snoave, poveşti sau pozne, toate realizate de artişti sau meşteri populari români. Alături vom avea un întreg colectiv al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, colectiv ce doreşte să ajute copiii dar şi adulţii să descopere sau să redescopere tradiţiile şi meşteşugurile româneşti.

luni, 17 noiembrie 2014„La muzeu de Sărbători”
ateliere educative
22 noiembrie - 13 decembrie            Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti  organizează în perioada  22 noiembrie – 13 decembrie 2014, sub genericul             „La muzeu... de sărbători”, ateliere educative pentru copiii cu varsta intre 3 si 12 ani.
Intitulat la prima ediţie „Cu mama la muzeu”, proiectul face parte din programul „Vacanţă la Muzeul Satului” şi este dedicat copiilor, părinţilor şi bunicilor, pe care îi invităm să cunoască datinile şi obiceiurile din calendarul popular si meşteşugurile tradiţionale, prin  participarea la ateliere de creaţie coordonate de meşteri populari, la jocuri distractive şi activităţi educative extra-curriculare. Prin acestea ateliere, dorim să oferim posibilitatea de a petrece un timp de calitate în familie, prin implicarea în activităţi creative legate de pregătirea pentru Sărbătorile de Iarnă: ateliere de confecţionat sorcove, ateliere de felicitări pentru Crăciun şi Anul Nou, ateliere de decorat turtă dulce – cu motive de sărbătoare, ateliere de confecţionat  jucării de lemn şi ateliere de podoabe pentru pomul de Crăciun.
Obiceiurile de iarnă fac parte din cultura tradiţională românească, iar scopul acestui program este de le promova în rândul copiilor si părinţilor, mai ales a celor din mediul urban, acolo unde acestea par a-şi fi pierdut din importanţa cu care erau odinioară investite în lumea rurală.
Anul acesta, un important partener în acest proiect va fi Şcoala Japoneză Sakura din Bucureşti care va aduce lumea Japoniei mai aproape de noi prin atelierul de decoraţiuni pentru brad din origami - arta japoneză a plierii hârtiei şi prin atelierul de Felicitări de Anul Nou, ateliere care se vor desfăşura în paralel cu atelierul de confecţionat felicitări de sărbători şi podoabe de pom, creând astfel un frumos dialog cultural.

Atelierele se vor desfăşura în perioada 22 noiembrie – 13 decembrie 2014,  în zilele de 22, 23, 29, 30 noiembrie, 6, 7 şi 13 decembrie, între orele 10.00 şi 12.00, în clădirea Arhondaric, şos. Kiseleff nr. 28, sector 1. Numărul maxim de copii înscrişi este de 15 pentru fiecare atelier. Taxa de participare pe atelier este de 20 lei de copil, taxă care include materiale şi uneltele necesare atelierelor de creaţie.
Doritorii se pot înscrie la următoarele ateliere de creaţie: felicitări de sărbători, în diverse tehnici, decorat de turtă dulce, confecţionat sorcove,  podoabe pentru pomul de Crăciun, în diverse tehnici, confecţionat de jucării de lemn începând cu data de 10 noiembrie 2014, la telefon 021 317 91 10/ interior 195, 191 sau email: programeculturale_mnsdg@yahoo.com.